Dne 15. prosince 2020 se formou videokonference ze sekretariátu Sdružení pro výstavbu silnic uskutečnila již 38. porada týmu pro legislativu. K jednání týmu se připojilo prostřednictvím MS Teams 16 osob z řad členů týmu a hostů.

Jednání zahájila vedoucí týmu Ing. Marie Vebrová a přivítala členy týmu a hosty, JUDr. Mgr. Vlastimila Fidlera, ředitele odboru práva veřejných zakázek a koncesí na Ministerstvu pro místní rozvoj, Ing. Jiřinu Čížkovou z odboru infrastruktury a územního plánu Ministerstva dopravy a vedoucího oddělení metodiky veřejných zakázek Ředitelství silnic a dálnic Mgr. Davida Sommera.

Informace z činnosti Sdružení

Ing. Petr Svoboda připomenul klíčové informace z aktivit Sdružení za poslední období týkající se legislativy. Sdružení bylo aktivní při vyjednání s ministrem Havlíčkem týkající se kompenzací na vybrané stavby dopravní infrastruktury. Ing. Svoboda upozornil na problematiku vyúčtování prací včetně ZBV v souvislosti s plošnou kompenzací, vycházející z následků pandemie COVID-19 na jaře roku 2021 s tím, že je třeba jednat o úpravě administrace ZBV, která je velmi složitá. Byla podána informace o zapojení odborníků z členských organizací do pracovních skupin k transformaci ŘSD ČR. Sdružení společně se SPS v ČR zpracovalo připomínky k věcnému záměru zákona o státním podniku Správa dálnic a silnic. Členské organizace měly možnost se vyjádřit k ZOP Červené knize i Žluté knize FIDIC pro ŘSD ČR a Metodice COVID.

Novela zákona o zadávání veřejných zakázek

JUDr. Mgr. Fidler informoval o novinkách týkajících se zadávání veřejných zakázek. Byl jmenován nový předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže JUDr. PhDr. Petr Mlsna, Ph.D., který deklaroval větší otevřenost úřadu a větší spolupráci s MMR. JUDr. Mgr. Fidler informoval o řadě on-line školení, která MMR pořádá a vyjádřil podporu zadávání veřejných zakázek na základě ekonomické výhodnosti.

JUDr. Mgr. Fidler informoval o povinném odpovědném zadávání. V zákoně související s odpadovou legislativou v § 6 odst. 4 stojí, že zadavatel je povinen dodržovat zásady sociálně odpovědného zadávání, environmentálně odpovědného zadávání a inovací ve smyslu tohoto zákona a svůj postup je zadavatel povinen řádně odůvodnit. Tato povinnost pro zadavatele může být velmi problematická, zodpovědnost se přenese nejspíš na dodavatele, protože zadavatel v zadávací dokumentaci bude toto požadovat a dodavatel to bude muset splnit. Povinné odpovědné zadávání je účinné od 1. 1. 2021 bez přechodných ustanovení.

Vládní návrh novely zákona o zadávání veřejných zakázek vznikl na základě podnětu Evropské komise k harmonizaci. Jedná se o technickou změnu, žádné nové povinnosti ani žádné koncepční změny, s účinností 1. 7. 2021.

Novela zákona č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací

Zákon č. 403/2020 Sb., kterým se mění zákon č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací, byl dne 1. 10. 2020 podepsán prezidentem republiky s účinností od 1. 1. 2021.

Ing. Čížková definovala hlavní změny, které povedou k urychlení výstavby, popsala nejistoty v aplikaci zákona a informovala, že MD intenzivně pracuje na metodických pokynech tak, aby byly od začátku roku 2021 k dispozici. Metodiky budou dostupné na webových stránkách MD.

Nový stavební zákon

Ke stavebnímu zákonu JUDr. Hana Nevřalová, MBA, uvedla, že návrh byl předložený Poslanecké sněmovně a na Hospodářském výboru byl přijat s harmonogramem, který předpokládá druhé čtení v únoru 2021. Původní návrh zákona byl připravován Hospodářskou komou ve spolupráci s MMR a byl více ambiciózní. Výsledný text byl ze strany MMR výrazně upraven na základě připomínek. V současném návrhu se u velkých dopravních staveb zřizuje speciální stavební úřad, který je podřízen nejvyššímu stavebnímu úřadu, a ten by měl povolovat vyhrazené stavby, tj. veškeré dráhy a dálnice. Mělo by dojít k významné redukci dotčených orgánů. Paralelně se stavebním zákonem vznikala novela zákona č. 416/2009 Sb., stavební zákon tedy na novelu nenavazuje, toto bude třeba řešit pozměňujícími návrhy ze strany MD. Ing. Čížková reagovala, že MD o tom ví a změny připravuje.

Aktuální informace z ŘSD ČR, elektronizace

Mgr. David Sommer informoval stručně o aktivitách, kterými se na ŘSD ČR zabývají. V průběhu května 2020 došlo k elektronizaci zakázek malého rozsahu. Všechny VZMR jsou dostupné prostřednictvím profilu zadavatele. Došlo k vyloučení kvalifikačního požadavku na vedoucího pokládkové čety. Pokračuje zavádění dynamického nákupního systému, nyní je zavedený jeden DNS a připravují se další, v půlce ledna proběhne k DNS předběžná tržní konzultace. V rámci úprav ZOP Bílé knihy FIDIC se nově přidává možnost nahradit bankovní záruku pojištěním, lze předpokládat, že bude v budoucnu rozšířeno i do Červené knihy FIDIC. ŘSD ČR zaznamenalo problémy s elektronickými podpisy, na úpravách informačních systémů se pracuje. Případné neověřitelné podpisy lze řešit s ŘSD ČR. K 31. 12. 2021 končí výjimka týkající se využívání NEN, ŘSD ČR již odeslalo na MMR žádost o prodloužení výjimky o 3 roky. Závěrem Mgr. Sommer zmínil zadávání VZ na základě ekonomické výhodnosti, několik jich bylo již vypsáno, především dle Žluté knihy FIDIC a plánuje se v tomto trendu pokračovat.

Ing. Vebrová poděkovala všem za účast i aktivní přístup. Termín konání příští porady se předpokládá v květnu/červnu 2021, a to v závislosti na stavu projednávání právních předpisů a dalších dokumentů, které jsou ve spektru zájmu týmu.

Ing. Radka Knottová